Housing Design Studio with Alan Organschi

This project began by covering the entire site with single-story housing that was too dense for zoning restrictions and out of scale with the neighborhood. This new ground was then cut-and-filled to create an appropriate density and spatial opportunities. Each prototypical apartment is reconfigurable with a 3-bedroom owner’s house on the ground floor that is accessible and includes a sunken exterior patio space and interior light wells. Volume is cut from the excess size of the owner’s house and shifted up to create guest rooms with walkout spaces underneath. Volume is also moved to the upper level creating a rooftop apartment. The project redefines the ground as a set of overlaps between a renter and an owner mediated through the roof scape and its relationship to the spaces below. A single prototype was developed and then tested in multiple on a site in New Haven.